fbpx
Mobile Menu

Lag video med mobil for mobil

Det er alltid kjekt med læring og input fra andre folk i bransjen. Derfor deltok vi på Social Media Days i Oslo – en konferanse med fokus på sosiale medier og digital markedsføring.

Et av høydepunktene under konferansen var foredrag og workshop med Yusuf Omar, mobilredaktør fra Hindustan Times. Vi plukket med oss gode tips til videoproduksjon for sosiale medier, med mobil for mobil.

Historiene mellom historien

Videoproduksjon med mobilen, gir oss mulighet til å fortelle historiene mellom historien. Ved å bruke mobil, og enkle produksjonsteknikker, kommer du deg til der de store produksjonsteamene ikke når. Du kan fange det ekte og ærlige, det som skjer etter at de store kameraene er slått av. Du kan komme tett på mennesker og situasjoner, som gjør opplevelsen mer intim. Ærlig. Ufiltrert.

For bedrifter muliggjør dette å fange øyeblikk man vanligvis ikke ville vist i tradisjonelle reklamefilmer eller annonsekampanjer. Det gjør at vi kan stille litt naknere og ærligere – og bidrar til å skape troverdighet og langsiktige relasjoner.

Innhold på mobil for mobil

I sosiale kanaler er vi mer tilgivelige til kvalitet. Det er nesten bare på film vi krever høy produksjonskvalitet. Vi trenger ikke den samme finessen i sosiale kanaler. Det er viktigere å være relevant, ærlig og ekte. Publikum er utålmodige, og vil gjerne ha innhold raskt. Bruk av mobilen for å filme, redigere og publisere gjør at du kan tilfredsstille kravene og rastløsheten. Ved å være et «one-man-band» kan du gjøre hele produksjonslinjen på én og samme dag – i løpet av få timer, eller kanskje bare minutter. Dét er relevans, og gjør at du får kort vei fra du fanger øyeblikket til du kan publisere. Du trenger minimalt med utstyr, og trenger ikke å hyre inn et helt kamerateam for å fange den gode historien.

Lyd først. Så bilde. Klipp sammen.

Selv om vi bruker mobilen, må vi legge vekt på hva det er vi skal formidle. Ha en plan med det du skal fange, og lag et storyboard for hva du skal fortelle. Spill inn lyd først – og film deretter passende klipp og ta riktige bilder som kan komplementere lyden og historien du skal fortelle, før du til slutt klipper det sammen til en passe lengde, gjerne ikke lengre enn 30 sekunder. På denne måten kan du produsere en film på få minutter.

«Feed the audience»

Mens tradisjonell video har en stigende spenningskurve og oppbygging, er det i sosiale videoer de første 10 sekundene som teller. Deretter stuper engasjementet og visningen, med mindre du har greid å fange interessen de første sekundene. Begynn derfor gjerne med noe provokativt i første scene – som får publikum til å våkne, og fortell deretter den gode historien gjennom bilder, film, lyd og tekst – før du avslutter med en scene som starter en samtale. Suksessen med sosiale kanaler er dialog og brukerinvolvering. Får du publikum til å engasjere seg, har du en suksesshistorie. Og husk: Det er gode nyheter og historier om håp som slår best an på sosiale medier i dag.

Hva trenger du for å komme i gang?

  • En smarttelefon med bra kamera (fra iPhone 5/6 og opp + tilsvarende Androidtelefoner)
  • Gjerne en tripod for å få litt stødigere kameraføring (men absolutt ikke en nødvendighet)
  • En trådløs mikrofon – eller du kan bruke apple sine øreplugger med mikrofon (bare putt selve mikrofondelen i halslinningen til den du skal ta opp lyd fra)
  • Redigeringsapper for mobil: iMovie og Quik
  • Redigeringsapper for tekst/vignetter: Gravie og Vont

Lykke til med å fange de gode historiene på mobil – vi gleder oss til et 2017 med mange flere ekte og ærlige videoer i sosiale kanaler.